Πεζοπορικό Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Άνδρο


Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πλησιάζει και τι καλύτερο από πεζοπορικές εξορμήσεις και απόδραση στη φύση, με την είσοδο του καλοκαιριού!. Είτε είστε δεινός πεζοπόρος ή απλά φυσιολάτρης, έχουμε διαλέξει τρεις πανέμορφες διαδρομές, που μπορούν να χωριστούν σε τμήματα και εσείς να διαλέξετε πόσα χιλιόμετρα θέλετε να περπατήσετε. 

Κάθε διαδορμή ξεκινάει από τα ψηλά ενώ μπροστά μας ξεδιπλώνοντα μαγευτικά καταπράσινα τοπία και διασχίζει ποτάμια και μικροφαράγγια και καταλήγει σε υδρότοπους και παραλίς για να απολαύσουμε το μπάνιο μας. 

Αν αγαπάτε τη φύση και την περιπέτια, αν σας αρέσει να ανακαλύπτετε μέρη άγνωστα στον περισσότερο κόσμο αλλά και να επισκέπτεστε τόπους ήδη γνωστούς με έναν διαφορετικό τρόπο, περισσότερο βιωματικό, τότε, ακολουθήστε μας αυτό σ’αυτό το απολαυστικά πεζοπορικό τριήμερο στα μονοπάτια και τις παραλίες της Άνδρου.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες ή συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής. Θα σας αποσταλλεί απαντητικό email με όλες τις λεπτομέρειες των εκδρομών και του προγράμματος.

Φόρμα Συμμετοχής 

Το κόστος ανά άτομο και ανά εξόρμση είναι 15 ευρώ
Περιλαμβάνει οδηγό/συνοδό και τα έξοδα σχεδίασης και διοργάνωσης. Μίνιμουμ συμμετοχές για να πραγματοποιηθεί η εκδρομή 10 άτομα.
Δεν περιλαμβάνει τα μεταφορικά προς το σημείο εκκίνησης και από το σημείο λήξης.

Αν μένετε εκτός Άνδρου και σας ενδιαφέρει το πλήρες ταξιδιωτικό πακέτο με τη διαμονή, τις μεταφορές εντός νησιού καθώς και τα ακτοπλοϊκά, το κόστος ξεκινά από 220 ευρώ το άτομο σε δικλινο δωμάτιο. Ρωτήστε μας για λεπτομέρειες.

Οι Διαδρομές :

Σάββατο 3 Ιουνίου 
Βουρκωτή – Παραλία ‘Αχλας
Απόσταση : 10χλμ – Διαφορά Υψομετρικής : +396 – 999 , ξεκινάμε από τα 620μ και καταλήξουμε στη θάλασσα. Δυσκολία : Μέτρια προς δύσκολη Διάρκεια : περίπου 4ώρες
Με αφετηρία το ορεινό χωριό της Βουρκωτής κατηφορίζουμε προς την κοιλάδα της Άχλας μπαίνοντας στο ομώνυμο ποτάμι που πηγάζει απο το Ζένιο στις βουνοκορφές της Κουβάρας. Αφού περάσουμε το μοναδικής ομορφιάς, αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας γεφύρι της Γεροντόλιμνης θα κάνουμε την πρώτη μας στάση στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Η πορεία μας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και προς το ποτάμι, θα μας οδηγήσει σε ένα από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της Άνδρου, ζώνη απόλυτης φυσικής προστασίας. Το ποτάμι, στο μεγαλύτερο μέρος του γεμάτο από πλατάνια, καταλήγει στην παραλία σχηματίζοντας μια μικρή λιμνοθάλασσα , όπου φιλοξενεί κατά περιόδους μεταναστευτικά πουλιά.
Επιστροφή διά θαλάσσης στη Χώρα(καιρού επιτρέποντος) 6ευρώ ανά άτομο . Αν ο καιρός δεν το επιτρέψει θα περπατήσουμε ξανά έως το Μοναστήρι του Αγ. Νικολάου (5χλμ) για να τελειώσουμε την ημέρα μας.

Κυριακή 4 Ιουνίου
Αρνη – Ρέμματα – Λεύκα – Ατένι
Απόσταση : 11χλμ – Διαφορά Υψομετρικής : +262 – 425 ξεκινάμε από τα 420μ και καταλήγουμε στη θάλασσα. Δυσκολία : Μέτρια προς δύσκολη Διάρκεια : περίπου 4,5 ώρες

Η διαδρομή μας ξεκινάει απο το ορεινό χωριό του Αρνά. Ο Αρνάς ή Η Άρνη είναι από τα πιο παλιά κεφαλοχώρια της Άνδρου με βαθειά ιστορία πίσω στον 14ο αιώνα όπου Αρβανίτες έποικοι εγκαταστάθηκαν ύστερα από πρόσκληση των Βενετών Κατακτητών. Η αρβανίτικη γλώσσα παραμένει σε χρήση στην περιοχή μέχρι και σήμερα αν και μιλιέται από ελάχιστους. Το μονοπάτι διασχίζει καταπράσινες ρεματιές, συναντάει μκροδάση από βελανιδιές, πλατάνια, καρυδιές και καστανιές με δεκάδες εγκαταλελειμένα σπίτια. Με θέα πια, προς τα Ρέματα, θα κατηφορίσουμε προς το ποτάμι. Στο κατάφυτο ρέμα, πνιγμένο στις πικροδάφνες και βελανδιές, συναντάμε ερειπωμένα αγροτόσπιτα, σταύλους, πέτρινα πατητήρια, αλώνια, περίεργους σχηματισμούς βράχων πάνω από την κοίτη του ποταμού. Προχωρώντας, το σκηνικό αλλάζει με πυκνή και χαμηλή βλάστηση - λεβάντα και θρούμπι κυρίως την άνοιξη- και κατηφορίζουμε προς την όμορφη παρθένα παραλία της Λεύκας, διασχίζοντας το ποτάμι που περιβάλλεται από καλάμια. Ξεκούραση, κολύμπι και picnic. Συνεχίζουμε την πεζοπορία μας κατά μήκος της βόρειας ακτογραμμής, περπατώντας σε ένα εντυπωσιακά παράξενο βραχώδες έδαφος «φαγωμένο» από την αλμύρα και το μελτέμι γα να καταλήξουμε στην παραλία, Ατένι.

Δευτέρα 05 Ιουνίου
Διποτάματα – Επάνω Κάστρο – Ορμος Κορθίου
Απόσταση : 7,5 χλμ – Διαφορά Υψομετρικής : +576 – 436 , το πιο ψηλό μας σημείο στα 620μ και καταλήγουμε στη θάλασσα. Δυσκολία : Μέτρια προς δύσκολη Διάρκεια : περίπου 4ώρες



Μιά από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες διαδρομές του νησιού. Διάσχιση των Διποταμάτων, και ανάβαση στο Επάνω Κάστρο. Η διαδρομή ταυτίζεται με τον παλιό δρόμο Χώρας –Κορθίου, οδικό δίκτυο που συνέδεε τα δύο Κάστρα επι Λατινοκρατίας και κεντρική αρτηρία αγροτικής και εμπορικής εξυπηρέτησης της νοτιανατολικής Άνδρου ως το 1950. Το καλοδιατηρημένο καλντερίμι μας οδηγεί στη βαθιά χαράδρα σπάνου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Θα διασχίουσμε το φαράγγι, υπαίθριο οικομουσείο υδροκίνησης,  όπου και θα συναντήσουμε πολλούς παλιούς νερόμυλους. Η περιοχή των Διποταμάτων εξ αιτίας της βραχώδους μορφολογίας της - απόκρυμνη χαράδρα και γκρεμοί - είναι ένα από τα καταφύγια άγριας ζωής του νησιού.  Η πορεία μας συνεχίζει προς το Επάνω Κάστρο. Βρίσκεται πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο, βόρεια του Όρμου Κορθίου, σε υψόμετρο 585 μέτρων. Σήμερα σώζονται μερικά κομμάτια από τα τείχη, καθώς και η εκκλησία της Φανερωμένης. Το τοπίο είναι επιβλητικό και η θέα στο ανατολικό Αιγαίο μοναδική. Συνέχεια προς το καπετανοχώρι Κοχύλου, μικρή στάση για πικ νικ στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού και κατηφορίζουμε το πλακόστρωτο καλντερίμι. Επόμενος προρισμός η παραλία της Γριάς το Πήδημα. Για την επιστροφή μας, θα περπατήσουμε 20 λεπτά σε χωματόδρομο για να καταλήξουμε στον Όρμο Κορθίου.

CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Back
to top