Τριήμερο Πρωτομαγιάς στην 'Ανδρο.



Η Trekking Andros & Outdoor Activities σε συνεργασία με την ΑνδροςΚοινσεπ και το τουριστικό γραφείο Sunisle, σας προσκαλούν αυτή την Πρωτομαγιά σε ένα αμιγώς πεζοπορικό 3ήμερο στην ανοιξιάτικη Άνδρο.
Μετά τις βροχές και τα χιόνια αυτού του χειμώνα, η Ανδριώτικη Γη ποτίστηκε πλουσιοπάροχα και μας χαρίζει ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο εναλλαγές, εικόνες και αρώματα.
Ελάτε στην καρδιά της Άνοιξης να σας γνωρίσουμε την Άνδρο και τα μονοπάτια της, την ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα της.  
Η ατζέντα του 3ημέρου υπόσχεται πολλά, πεζοπορία σε μέρος του Πιστοποιημένου Δικτύου Διαδρομών του νησιού, γνωριμία με τις διαδρομές του Andros Trail Race (Αγώνας ορεινού τρεξίματος), ορνιθοπαρατήρηση, κινηματογρααφική προβολή ντοκυμαντέρ για τον Μαυροπετρίτη, επίσκεψη στην πανέμορφη Χώρα, δοκιμή τυριών, λούζας, κρασιού από τοπικούς παραγωγούς, λίγη εξάσκηση τάιτσι, μιας που ταιριάζει με τη φύση πολύ, διανυκτέρευσεις, μεταφορές, ακτοπλοϊκά.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα :
Παρασκευή (απόγευμα) :
Βρισκόμαστε στη Ραφήνα το απόγευμα στις 17.00 . Το καράβι μας αναχωρεί στις 17.30 για την Άνδρο. Δύο ωρίτσες μόνο on board και πριν το καταλάβουμε, φτάσαμε. Λεωφορείο μας μεταφέρει στο γραφικό Κόρθι και αφού τακτοποιηθούμε στα δωμάτιά μας ένα πλούσιο καλωσόρισμα με τοπικά προϊόντα μας περιμένει. Κουβέντα για το πρόγραμμα των ημερών και καληνύχτισμα !
Σάββατο :
Μετά το πρωινό μας ξεκινάμε με λεωφορείο για τη Χώρα. Μικρή βόλτα στην παλιά πόλη, ένα γρήγορο καφεδάκι στην πλατεία Καϊρη και ξεκινάμε για μιά από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες διαδρομές του νησιού. Χώρα – Κόρθι, διάσχιση των Διποταμάτων, και ανάβαση στο Επάνω Κάστρο. Η διαδρομή ταυτίζεται με τον παλιό δρόμο Χώρας –Κορθίου, οδικό δίκτυο που συνέδεε τα δύο Κάστρα επι Λατινοκρατίας και κεντρική αρτηρία αγροτικής και εμπορικής εξυπηρέτησης της νοτιανατολικής Άνδρου ως το 1950. Το καλοδιατηρημένο καλντερίμι ξεκινά από το Παραπόρτι της Χώρας προς το Συνετί και τα Διποτάματα, μια βαθιά χαράδρα σπάνου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Θα διασχίουσμε το φαράγγι, υπαίθριο οικομουσείο υδροκίνησης,  όπου και θα συναντήσουμε πολλούς παλιούς νερόμυλους.
Η περιοχή των Διποταμάτων εξ αιτίας της βραχώδους μορφολογίας της - απόκρυμνη χαράδρα και γκρεμοί - είναι ένα από τα καταφύγια άγριας ζωής του νησιού.  Περπατώντας θα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε και να παρατηρήσουμε κάποια αρπακτικά πουλιά, όπως Σπιζαετούς (Hieraaetus fasciatus) ή και Πετρίτες (Falco peregrinus).
Η πορεία μας συνεχίζει προς το Επάνω Κάστρο. Βρίσκεται πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο, βόρεια του Όρμου Κορθίου, σε υψόμετρο 585 μέτρων. Σήμερα σώζονται μερικά κομμάτια από τα τείχη, καθώς και η εκκλησία της Φανερωμένης. Το τοπίο είναι επιβλητικό και η θέα στο ανατολικό Αιγαίο μοναδική. Συνέχεια προς το καπετανοχώρι Κοχύλου, μικρή στάση για πικ νικ στο παραδοσιακό καφενείο του χωιρού και κατηφορίζουμε το πλακόστρωτο καλντερίμι. Επόμενη στάση και λίγο πριν το τέλος της πρώτης μας πεζοπορικής εξόρμησης : η παραλία της Γριάς το Πήδημα. Αν ο καιρός είναι καλός οι τολμηροί θα έχετε το χρόνο να κάνετε το μπάνιο σας. Ευκαιρία για να μαζέψουμε κρίταμο που φύεται άφθονο στην ακτή και αν είμαστε τυχεροί να παρατηρήσουμε «εντυπωσιακές» βουτιές από θαλασοκόρακες που ζούν και τρέφονται στις βραχώδες ακτές του Ορμου Κορθίου.
Επιστρέφουμε νωρίς το απόγευμα στον ‘Ορμο για ξεκούραση. Το απόγευμα σας καθώς και το δείπνο σας είναι ελεύθερο.
Κυριακή :
Μετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε με τα πόδια από το ξενοδοχείο, διασχίζοντας τη μεγάλη παραλία του Όρμου και ανεβαίνοντας προς το αρχοντοχώρι της περιοχής, τα Αηδόνια, με τα επιβλητικά πυργόσπιτα, την ολομάρμαρη πηγή και τις πλύστρες. Οι πύργοι των τοπικών αρχόντων, των κοτζαμπάσηδων, ξεχωρίζουν ακόμη επιβλητικοί και μοναχικοί. Συνεχίζοντας, η διαδρομή συναντά το σπάνιας κατασκευής λοξό τοξωτό γεφύρι, και διασχίζοντας το κεφαλοχώρι Κόρθι φτάνει στη Σχολή της Αγίας Τριάδας. Μια μικρή επίσκεψη στους χώρους που σήμερα φιλοξενούν τα γραφεία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.  Η Σχολή της Αγίας Τριάδας ιδρύθηκε στις 27 Ιουλίου 1813,από τον ιερομόναχο Σαμουήλ Πλασίμη ή Σκαζή,ο οποίος ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Αποτέλεσε την πρώτη Σχολή Ελληνικών γραμμάτων κατά την τουρκοκρατία στην περιοχή αυτή.
Περνώντας από μικρούς γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς, κάποιους με μεσαιωνικές καταβολές, οπως ο Μουσιώνας, η πορεία μας συναντά το ρέμα του Μπουρού με τους νερόμυλους. Με θέα τις δυτικές ακτές και απαράμιλης ομορφιάς αγροτικό τοπιό θα καταλήξουμε στην απόκρημνη τοποθεσία της Μονής Τρομαρχίων. Η θέση που βρίσκεται ονομάζεται «τα τρομάρχια», το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Παναγίας. Αξιο λόγου είναι πραγματικά το αριστουργηματικό ψηλό ξυλόγλυπτο τέμπλο μπαρόκ, το οπιο χρονολογείται απο τις αρχές του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες το τέμπλο της Μονής ήταν αρχικά μαρμάρινο. Στην σκιερή αυλή θα έχουμε τη δυνατότητα να γευματίσουμε και να ξεκουραστούμε. Η επιστροφή για τους γενναίους από το ίδιο μονοπάτι πίσω αλλά και για αυτούς που θα προτιμήσουν να επιστρέψουν νωρίτερα για ξεκούραση, θα υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς με αυτοκίνητο.
Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση.
Συναντιόμαστε πάλι στις 19.30 για την προβολή του ντοκυμαντέρ Μαυροπετρίτης : Το γεράκι του Αιγαίου, μια παραγωγή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Ο Μαυροπετρίτης είναι ένας κλασσικός καλοκαιρινός επισκέπτης του Αιγαίου, διαχειμάζει στη Μαδαγασκάρη και επισκέπτεται την Άνδρο για να αναπαραχθεί σε αποικίες. Μέσα από το ντοκιμαντέρ που  θα δούμε θα αντιληφθούμε όχι μόνο τη σημασία του αρπακτικού αυτού σε εθνικό επίπεδο μια και η χώρα μας φιλοξενεί γύρω στο 80% του παγκόσμιου αναπαραγωγικού πληθυσμού του, αλλά και τη σημασία των μικρών ακατοίκητων νησίδων ως ευαίσθητων οικοσυστημάτων με ανεκτίμητη αξία για την άγρια ζωή. 182 ζευγάρια στην Άνδρο με τη μεγαλύτερη πυκνότητα στη νησίδα Θεοτόκο. 
Μετά την προβολή είστε ελεύθεροι για το δείπνο σας.
Δευτέρα Πρωτομαγιά :
Σήμερα περπατάμε, «γειωνόμαστε» και φτιάχνουμε στεφάνια από λουλούδια για την επιστροφή μας. Μετά το πρωινό μας θα ξεκινήσουμε με τα πόδια από το ξενοδοχείο για να γνωρίσουμε τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής, διασχίζοντας την κοιλάδα του Κορθίου και ανεβαίνοντας προς τους ανεμόμυλους του Πισκοπιού. Στην περιοχή αναπτύχθηκε ένας ξεχωριστός τύπος ανεμόμυλου, ο οριζόντιος ταβλόμυλος. Η ιδιαιτερότητά του εντοπίζεται στο γεγονός ότι έχει ξύλινη φτερωτή η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό του κτίσματος σε κατακόρυφο άξονα. Σε όλη την περιοχή σώζονται αρκετοί τέτοιοι, αλλά και κλασσικού τύπου ανεμόμυλοι, οι οποίοι λειτουργούσαν μέχρι και τα μέσα του αιώνα παράγοντας αλεύρι, από παραδοσιακές ποικιλίες σιτηρών.  Η πορεία μας θα συνεχίσει προς το κέντρο του χωριού. Στάση που επιβάλεται : στον παλιό πέτρινο νερόμυλο  και το Γεφύρι της Αγάπης, γνωστό πια από τα γυρίσματα της ταινίας Μικρά Αγγλία. Καταπράσινο τοπίο με τρεχούμενα νερά και το απόλυτο μέρος για να έρθουμε έστω και για λίγο σε μια πιο «εσωτερική» επαφή με τη φύση. Θα εξασκηθούμε στη διαλογιστική τέχνη του Τάι Τσι με ήρεμες αναπνοές και φυσικές κινήσεις.
Και δυστυχώς ναι, πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Το υπόλοιπο κομμάτι της διαδρομής μας περνάει από το πανέμορφο χωριό Λαρδιά, μέσα από κάτασπρα σπιτάκια, λουλουδιαστούς κήπους και κυκλαδίτικα σκαλιά επιστρέφοντας και πάλι στον Όρμο.
Ελεύθερος χρόνος για φαγητό, ξεκούραση ή μπάνιο στη θάλασσα.
17.00 Αναχωρούμε για το λιμάνι του Γαυρίου με λεωφορείο.  Το καράβι αναχωρεί στις 19.00.

Highlights

  • ·         3 απολαυστικές πεζοπορίες με συνοδό / ξεναγό
  • ·         Ορνιθοπαρατήρηση και προβολή ντοκυμαντέρ για τον Μαυρoπετρίτη
  • ·         3 ελαφριά γεύματα με τοπικά προϊόντα
  • ·         Γνωριμία με την τέχνη του Tai Chi
  • ·         Ξενάγηση στη Χώρα
Συνολικό πακέτο:
α. early booking : έως 8  Απριλίου 175ε α/α
β) από 9 Απριλίου και μετά 200ε α/α.


Περιλαμβάνεται :
·         2 ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Ραφήνα- Ανδρος / Ανδρος – Ραφήνα
3    3 νύχτες διαμονή σε δίκλινο με πρωινό 
·         Όλες οι μετακινήσεις στην Άνδρο με λεωφορείο ή mini bus
·         Kαλωσόρισμα με τοπικά προϊόντα την Παρασκευή
·         Βόλτα και επίσκεψη στη Χώρα
·         3 πεζοπορίες με συνοδό από την Trekking Andros & Outdoor Activities
·         Ελαφρύ γεύμα Σάββατο και Κυριακή
·         Ενημέρωση για τα πουλιά της Άνδρου και ορνιοθοπαρατήρηση με κυάλια καθώς και παρουσίαση προβολή του ντοκυμαντέρ για τον Μαυροπετρίτη. Συνοδός Γιώργος Γιαννίτσης (πρώην συνεργάτης του προγράμματος Life Andros για τα πουλιά του νησιού βλ. www.lifeandros.gr)
·         1 ώρα μάθημα Tai Chi με την Αριάνα Μασέλου
·         Ψηφιακές φωτογραφίες & άμεσο photo-sharing στους συμμετέχοντες
·         Σχεδιασμός εκδρομής και υλοποίηση
·         Εξοδα συντελεστών και εξοπλισμού (π.χ. μεταφορά, διανυκτέρευση, φαγητό)
·         Φπα 24%
  Δεν περιλαβμάνεται :
·         Η μεταφορά σας στο και από το λιμάνι της Ραφήνας στην Αθήνα
·         Επιπλέον γεύματα απο αυτά που αναφέρονται στο πρόγραμμα
·         Επιπλέον ποτά
·         Οτιδήποτε δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα
·         Ταξιδιωτική ή άλλη ασφάλιση

Λήξη συμμετοχών: Παρασκευή 21 Απριλίου έως τις 19.00 το απόγευμα
Ελάχιστος αριθμός συμμετοχών: 10
Ζητήστε μας να σας στείλουμε τη φόρμα και όρους συμμετοχής καθώς και τους τρόπους πληρωμής. info@trekkingandros.gr



CONVERSATION

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Back
to top