Η ΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ GOLDEN HALL, 17/5 ~ 1/6/2013


O Δήμος Άνδρου  σας καλωσορίζει  στην 15νθήμερη προβολή του νησιού μας  μέσα από τους χώρους του πρότυπου εμπορικού κέντρου GOLDEN HALL, από 17 Μαϊου έως 1 Ιουνίου 2013.
Σας  ξεναγούμε στους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, όπου και σήμερα διενεργούνται ανασκαφές  με πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αποτελέσματα, μέσα από το φωτογραφικό υλικό της αρχαιολόγου κ. Χ. Τελεβάντου.
Παρουσιάζουμε τα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος μεσαιωνικά και βυζαντινά μνημεία ,  μέσα από το υλικό που μας παραχώρησε ο αρχιτέκτονας  κ. Ν.Βασιλόπουλος.
Προβάλλουμε το  σπήλαιο «Φόρος», στο χωριό Αλαδινού  που είναι επισκέψιμο και έχει μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον.
Το Λαογραφικό Μουσείο Συνετίου που στεγάζεται σε ένα από τα σχολεία που είχε κτίσει ο εθνικός ευεργέτης Α. Συγγρός, με αναπαράσταση χώρων  παλιού σπιτιού και πλούσια εκθέματα , κλείνει ευχάριστα το οδοιπορικό του επισκέπτη στους νερόμυλους της κοιλάδας των Διποταμάτων.
Το παλιό οίκημα του Θεόφιλου Καϊρη, φιλοσόφου, πολιτικού και δασκάλου, έχει μετατραπεί σε Μουσείο και φιλοξενεί την πολλή ενδιαφέρουσα συλλογή  του κ. Μ. Καϊρη  με τίτλο « Από τη Γραφίδα στη Γραφή». Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενηθεί από το 2014,  το μοναδικό Ψηφιακό Μουσείο των Κυκλάδων και από τα ελάχιστα στην Ελλάδα   με διαδραστικές προσεγγίσεις της αρχαίας ιστορίας  της Άνδρου.
Το πρόγραμμα LIFE που εκπονείται από  Δήμο με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης , έχει   σκοπό την προστασία τεσσάρων προστατευόμενων ειδών πτηνών, με πολλές παράλληλες δράσεις που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, την ανάδειξη τοπικών παραδοσιακών στοιχείων και την ευαισθητοποίηση και ενεργή  συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Στον μικρό χώρο προβολής  μέσα στην αίθουσα, θα προβάλλονται ταινίες του Ανδριώτη σκηνοθέτη κ. Γ. Δάμπαση  για την Άνδρο.
Ταυτόχρονα  πλημμυρίσαμε το χώρο με εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου Άνδρου, μάρτυρες της μεγάλης ναυτικής μας παράδοσης . Ομοιώματα πλοίων, ακουαρέλες , λιθογραφίες, ναυτικά όργανα, παραδοσιακές στολές
Φωτογραφίες από την Άνδρο και  από το βλέμμα του ανδριώτη ποιητή, πρωτοπόρου του Σουρεαλισμού,  Ανδρέα Εμπειρίκου.
Τέλος στο Ισόγειο προβάλλεται η τουριστική πλευρά της Άνδρου με το τουριστικό μας περίπτερο. Υπάρχει διαρκής ενημέρωση από εξειδικευμένο προσωπικό, διανέμεται ανάλογο υλικό και κληρώνονται στους επισκέπτες μας προσφορές  φιλοξενίας  από τους επαγγελματίες του νησιού,  για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επίσης:
Το Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή, μας παρουσιάζει την εκθεσιακή και εκδοτική του δραστηριότητα των τελευταίων 34 ετών, καθώς και την έκθεση γλυπτικής που διοργανώνει με έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος, με τίτλο «Διαδρομές στη Γλυπτική του 20ου αιώνα». Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες :  Auguste Rodin, César, Giorgio de Chirico, Barbara Hepworth, Igor Mitoraj, Germaine Richier, Μιχάλης Τόμπρος, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Τάκης και Μαρίνα Καρέλλα.

Το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως, με τίτλο «Αινίγματα του Ρεαλισμού» θα παρουσιάσει γλυπτά και ζωγραφική από τις εκθέσεις του καθιερωμένου εικαστικού θεσμού «ΠΛΟΕΣ». Τα έργα αφορούν δημιουργίες των νεώτερων και σύγχρονων καλλιτεχνών, ορισμένους από τους οποίους θα γνωρίσουν οι επισκέπτες φέτος στην Άνδρο. Θα συμμετέχουν (αλφαβητικά) με έργα τους οι : Β. Γεωργιοπούλου, Α. Ισακίδου, Τ. Καραγιώργη, Δ. Κρέτσης, Αντ. Μιχαηλίδης, Β. Νομίδου, Θ. Παπαγιάννης, Μαν. Χάρος. Παράλληλα θα παρουσιαστεί και η 19χρονη εκδοτική δραστηριότητα του Ιδρύματος

Το μουσείο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ στη Χώρα της Άνδρου με το εξαιρετικό του έργο, το οποίο στεγάζεται σε παλαιό εργοστάσιο Πάγου (οίκημα που χρονολογείται από τον περασμένο αιώνα), αναπαλαιώθηκε από τους ιδρυτές του μουσείου ΜΑΡΙΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ & ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΝΤΖΑΒΕΛΑΚΗ για να στεγάσει τις Ανδριώτικες συλλογές.

Η Καϊρειος βιβλιοθήκη θα παρουσιάσει το σημαντικό εκδοτικό και πολιτιστικό έργο που έχει δημιουργήσει στην Άνδρο στα χρόνια της λειτουργίας της.
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 17 Μαϊου στις 19:30.


CONVERSATION

Back
to top