Singed Walking Paths (greek)



1.       ΧΩΡΑ-ΣΙΝΕΤΙ- ΔΙΠΟΤΑΜΑΤΑ-ΚΟΧΥΛΟΥ – ΟΡΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ (μονοπάτι Νο3)
Διάρκεια Διαδρομής 3,5 ώρες 10,5χλμ 
Η διαδρομή ταυτίζεται με τον παλιό  δημόσιο δρόμο Χώρας-Κορθίου, κεντρική αρτηρία αγροτικής και εμπορικής εξυπηρέτησης της νοτιοανατολικής Ανδρου ως το 1950. Το καλντερίμι, καλοδιατηρημένο, ξεκινά από το Παραπόρτι της Χώρας, σημαντικό υγροβιότοπo στις εκβολές του Μεγάλου Ποταμού. Από εκεί ανηφορίζει νοτιοανατολικά, περνώντας από την παραλία Λύδι. Με σταθμό το Συνετί, χωριό που φιλοξενεί ενδιαφέρον λαογραφικό ΄μουσείο και διαθέτει το καλύτερο κρασί της Ανδρου, η πορεία συνεχιζεται στα Διποτάματα. Το ομώνυμο ρέμα κυλά σε επιμήκη κοιλάδα, μέσα σε βαθιά άγρια χαράδρα σπάνιου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, που πλησιάζοντας στο Κοχύλου, μετατρέπεται σε φαράγγι, σχηματίζοντας τη « λίμνη » Χιωμένη ή Δρακολίμνη. Την πορεία συνοδεύει το συγκρότημα 24 σωζόμενων νερόμυλων, που αποτελούν τη βάση για το υπό ίδρυση υπαίθριο οικομουσείο υδροκίνησης.
Λίγο πριν το Κοχύλου, παραδοσιακό χωριό ναυτικών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και εξαιρετική θέα, παράκαμψη ανατολικά οδηγεί στην απόκρημνη θέση (υψ.580μ.) του Κάστρου Φανερωμένης (Επάνω Κάστρο). Σώζεται το μεσαιωνικό τείχος, πλήθος ερειπωμένων οικημάτων και υπόγειων δεξαμενών της εποχής. Στο οροπέδιο, έκτασης 100 στρεμμάτων, ανασκάπτονται ερείπια σημαίνουσας μεγάλης αρχαίας εγκατάστασης.  Δίπλα στο χώρο του Κάστρου βρίσκεται το μονύδριο του Αγ. ΛΕοντίου.
Ξεδιψώντας στις πηγές κ το καφενείο του Κοχύλου, ο οδοιπόρος οδηγείται από το γραφικό κατηφορικό λιθόστρωτο στο Γιαλιό (Ορμο). Ο Όρμος, λιμάνι της περιοχής, με εκτεταμένη αμμώδη παραλία και πλήρη υποδομή για κάθε είδου εξυπηρετήσεις στη Ν. Άνδρο.
Η διαδρομή μπορεί αντίστροφα να έχει αφετηρία τον Ορμο Κορθίου


2.       ΑΗΔΟΝΙΑ-ΚΟΡΘΙ-ΜΟΥΣΙΩΝΑΣ-Π.ΜΕΡΙΑ-ΜΟΝΗ ΤΡΟΜΑΡΧΙΑΝΩΝ (μονοπάτι Νο4)
Διάρκεια Διαδρομής 2,5 ώρες (6χλμ)
Αφετηρία της πορείας είναι τα Πέρα Αηδόνια. Σε τούτο το αρχοντοχώρι του Κορθίοιυ με το επιβλητικά πυργόσπιτα, ο περιηγητής περνά πρώτα από την ολομάρμαρη πηγή, διακοσμημένη με μεταβυζαντινά ανάγλυφα (αρχαίο τέμπλο του ναού των Αγίων Πάντων)σε τοπίο ιδιαίτερου κάλλους.
Συνεχίζοντας η διαδρομή συναντά τους ιστορικούς ναούς Αγίων Πάντων (ξυλόγλυπτο τέμπλο-τέλη 18ου αιω.) κ Αγίων Σαράντα  με αξιόλογο μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων.
Περνώντας σε χωματόδρομο και αφού διαγεί από σπάνιας κατασκευής λοξό τοξωτό γεφύρι, οδηγείται στον οικισμό του Αγ.Ιωάννη Θεολόγου ΚΟρθίου, με την ομώνυμη μεταβυζαντινή εκκλησία. Μπαίνοντας στο καθαυτό Κόρθι, παράκαμψη από την μικρή πλατεία με την κρήνη , κατηφορίζει προς το ναό του Αγίου Νικολάου (12ου αιώνας) και καταλήγει στην Κώμη, στη Θεοσκεπάστη και στο επίσης βυζαντινό  μνημείο του Αγ.Ιωάννη του Θεολόγου. Η κύρια πορεία οδεύει προς το συγκρότημα της Σχολής Αγίας Τριάδας. Στον ιερό χώρο της εκτίθενται μεταξύ άλλων σπάνια ιστορικά κειμήλια.
Ο οδοιπόρος αφήνει πίσω του το Κόρθι με κατεύθυνση τον Πάνω Μουσιώνα, μνημειακό σύνολο σήμερα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με μεσαιωνικές καταβολές και περνά από σπάνιας ομορφιάς πηγές. 
Η «στενή» μπαίνει στ’Αμονακλειού, διασχίζοντας τον οικισμό Χαλκαίο. Με συνοδεία γραφικά ξωκκλήσια, αφήνει χαμηλότερα τον Μπενετιάνο και τους άλλους οικισμούς του χωριού. Αφού διαβεί το ρέμα στη θέση Πέτρες (με το ομώνυμο εγκαταλελειμμένο χωριό), περνά στην Πίσω Μεριά : στα χωριά Νιώνα και Μαρκυδιάνο .
Φθάνει στο Μπουρό, όπου το ορμητικό ρέμα πλαισιώνεται από συγκρότημα νερομύλων σε περιβάλλον άγριας γοητείας. Στους νερόμυλους οδηγεί παρακαμπτήριο μονοπάτι. Επόμενοι σταθμοί, τα ξωκκλήσια Αγ.Νικολάου και Αγ. Σοφίας ( με τον ομώνυμη πηγή).
Το μονοπάτι βγαίνει σε αμαξωτό, με θέα τις δυτικές ακτές. Η κατάληξη γίνεται στην απόκρημνη τοποθεσία της Μονής Τρομαρχιανών (ξυλόγυπτο τέμπλο και εικόνες του 18ου αιώνα)επιφανούς και σημαίνοντος κορθιανού προσκυνήματος.

3.       ΕΞΩ ΒΟΥΝΙ-ΜΕΣΑ ΒΟΥΝΙ-ΓΙΑΝΝΙΣΑΙΟ-ΛΑΡΔΙΑ-ΡΩΓΟ-ΟΡΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ (μονοπάτι Νο5)
Διάρκεια Διαδρομής 2,5 ώρες (6,2χλμ)
Διαδρομή που συνδέει το κατ’εξοχήν ορεινό κατοικημένο τμήμα της περιοχής Κορθίου με το επίνειο της, ‘Ορμο Κορθίου . Σ’ολο σχεδόν τα μήκος της , η διαδρομή είναι λιθόστρωτη και διασχίζει εξαιρετικής οικολογικής σημασίας φυσικό τοπίο, όπως το υψίπεδο στα Μέσα Βουνί (υψόμετρο 580μ) με πυκνές συστάδες από ιτιές και αριές, και οι Λευκόποδες,  ιδιάζοντες γεωλογικοί σχηματισμοί της περιοχής. Το Εξω Βουνί, σημείο πρόσβασης στις πηγές των Διποταμάτων και τους πρώτους νερόμυλους, και το Μέσα Βουνί, είναι αγροτικοί οικισμοί της ορεινής Ανδρου, μ’εντονο τοπικό χρώμα.
Μικρές παρακάμψεις της πορείας οδηγούν στην περίφημη πηγή Πετρένια και στο μεταβυζαντινό μονύδριο του Αγ. Αντωνίου.
Με σταθμό το Γιαννισαίο (υψ.460μ) ο οδοιπόρος δροσίζεται στις βρύσες του χωριού απολαμβάνοντας τη θέα προς τον κάμπο, τον Ορμο και τις ανατολικές ακτές.
Στη Λαρδιά εντυπωσιάζει το αντιπροσωπευτικό αρχιτεκτονικό ύφος, τόσο του ίδιου του οικισμού όσο και του περιβάλλοντα χώρου, με τους πολυάριθμους περιστεριώνες κορθιανού μορφολογικού τύπου.
Πλησιάζοντας στο Ρωγό, η πορεία διασταυρώνεται με λιθόκτιστο γεφύρι και μονοπάτι που οδηγεί στο έξω χωριό. Ωστόσο το κεντρικό λιθόστρωτο, φαρδύ, μέσα από πυκνή δενδρώδη βλάστηση, ακολουθεί το ρεύμα του ποταμού , ώσπου μετατρέπεται σε στενό τσιμεντόδρομο για να καταλήξει στην καρδιά του Ορμου Κορθίου.

CONVERSATION

Back
to top